Doina Ruști

Omulețul roșu

Omulețul roșu - Doina Ruști
Editura Vremea, București, 2012
Omulețul roșu - Doina Ruști
Editura Nikita, Florența 2012 (italiană)
Omulețul roșu - Doina Ruști
Editura Vremea, București, 2004

imaginație fără limite

Acțiunea se petrece în timpurile noastre, în București.

Laura - singură și neiubită de mulți ani-, se îndrăgostește de un bărbat cu care corespondează pe Internet. Deși nu știe nici măcar cum arată, este convinsă că se află într-o legătură subtilă cu acest personaj.

În paralel, un hacker (Albert Lazăr) face un experiment soft, în urma căruia Laura absoarbe, subliminal, o serie de informații (texte, imagini, biografia lui Albert etc.).

Influențat de starea Laurei și stimulat de „virusul” creat de Albert, un spirit nevăzut al lumii se transformă în omuleț roșu. Împreună cu acesta, Laura pătrunde într-un spațiu virtual numit alazar și care este de fapt controlat de Albert.

Dar în același timp, Laura și omulețul roșu trăiesc și în inima crudă a realității, în București, unde se întâmplă o sumă de lucruri: iubiri, întâlniri decisive, confruntări justițiare, o crimă etc.

Pe acest fond de întâmplări, Laura își caută iubirea, făcând corespondență pe net, întâlnindu-se cu diverși bărbați, sperând în iubire. În cele din urmă, ea merge la o mănăstire și îi scrie lui Dumnezeu un bilet, cerându-i să-i trimită un bărbat care s-o iubească.

Toată această poveste este repovestită de Laura și pusă pe un forum, unde o comentează, uneori completând-o, diverși internauti.

Postându-și povestea pe forum, Laura respectă de fapt o promisiune făcută omulețului, care între timp dispăruse și de la care ea așteaptă un semn.

În cele din urmă, acesta îi răspunde, pe același forum, răspunsul lui constituind epilogul romanului.

Din acest răspuns al omulețului roșu, aflăm că în cele din urmă Laura și Albert s-au întâlnit în lumea reală. De asemenea, omulețul își explică adevărata natură, deslușind faptul că toate întâmplările petrecute ori narate de-a lungul romanului se află în legătură cu un cuvânt adormit în inima lumii.

Romanul este alcătuit din două povești principale: cea a Laurei și cea a lui Albert. De-a lungul lor, sunt înserate alte 24 de narațiuni, legate prin diverse fire epice.

videoplay
Camelia Văcaru de vorbă cu Doina Ruști la TVR Cultural