Doina
Ruști

Omulețul roșu

Omulețul roșu - Doina Ruști
Sandro Teti Editore, Roma, 2021
Omulețul roșu - Doina Ruști
Editura Vremea, București, 2012
Omulețul roșu - Doina Ruști
Editura Nikita, Florența 2012 (italiană)
Omulețul roșu - Doina Ruști
Editura Vremea, București, 2004

La limita dintre sănătate și boală, dintre real și fantastic, dintre misticism și cotidian, această carte (Omulețul roșu) explorează, într-un stil proaspăt, o viziune distopică, amintindu-mi de The Circle de Dave Eggers, Panorama lui Tommaso Pincio și de Super Sad True Love Story de Shteyngart.

Acțiunea se petrece în timpurile noastre, în București.

Laura - singură și neiubită de mulți ani -, se îndrăgostește de un bărbat cu care corespondează pe Internet. Deși nu știe nici măcar cum arată, este convinsă că se află într-o legătură subtilă cu acest personaj.

În paralel, un hacker (Albert) face un experiment soft, în urma căruia Laura absoarbe, subliminal, o serie de informații (texte, imagini, biografia lui Albert etc.).

Influențat de starea Laurei și stimulat de „virusul” creat de Albert, un spirit nevăzut al lumii se transformă în omuleț roșu. Împreună cu acesta, Laura pătrunde într-un spațiu virtual numit alazar.

Dar în același timp, Laura și omulețul roșu trăiesc și în inima crudă a realității, în București, unde se întâmplă o sumă de lucruri: iubiri, întâlniri decisive, confruntări justițiare, o crimă etc.

Roberto Merlo, La Repubblica

L'omino rosso

videoplay
Camelia Văcaru de vorbă cu Doina Ruști la TVR Cultural
share on Twitter
share on Facebook