Doina
Ruști

Cămătarii

Exista o uliță a zarafilor pe lângă Hanul cu Tei, unde lumea alerga la nevoie să schimbe talerii în arginți ori să împrumute o sumă oarecare. Dar nimeni nu se compara cu Tudorake, negustor și zaraf de la Colțea! (2019-06-21)
Cămătarii - Doina Ruști

Printre bancherii Bucureștiului s-au numărat și oameni de încredere, ca Hagi Moscu ori Sachelarie, dar și zarafi respectabili, între care un anume Hagi Tudorake. Pe acesta l-am făcut personaj în Manuscrisul fanariot. Era un negustor foarte apreciat, cu prăvălie de lux în incinta hanului Colțea, unde se găseau mătăsuri și lucruri scumpe. El dădea bani cu împrumut, dar mai ales cunoștea valoarea oricărei monede și știa să facă schimburi valutare avantajoase. A rămas și-un portret al lui, pe care îl pun aici, și care ni-l arată ca pe un bărbat impresionant, elegant și aproape la fel de blând ca Gerion:)

Citeste mai mult: Adevărul

" În fața prăvăliei lui Tudorache, din Hanul Colțea, boiernașii făcură coadă o noapte întreagă, pentru că negustorul anunță ieftiniri cum nu mai pupase nimeni până atunci. Într-o altă prăvălie, femeile se păruiră pentru foiță de Lipsca și vopsea pentru unghii, iar testamentul unui cojocar umplu de întrebări târgul, deoarece omul își dăduse averea școlii de la Sf. Sava, în loc s-o lase Mitropoliei, cum se lăsa.” (Manuscrisul fanariot)