Doina
Ruști

Mâța Vinerii, în turul blogurilor

O nouă ediție a versiunii engleze (2024-07-07)
Mâța Vinerii, în turul blogurilor - Doina Ruști

O nouă ediție a romanului Mâța Vinerii a apărut în limba engleză și în română consecutiv.

În versiune engleză, romanul are titlul The Book of Perilous Dishes/Cartea bucatelor rele (Neem Tree Press, London).

De-a lungul lunii iulie se află în turtul blogurilor.

Romanul The Book of Perilous Dishes este tradus de prof. James Ch Brown și beneficiază de sprijinul ICR, făcând parte din proiectul TPS.

subiectul

Este anul 1798. În București trăiește un sclav-bucătar, pe care și-l dorește toată lumea. Mâncarea lui satisface chiar și gusturile complicate ale principelui, însă nimeni nu știe că are un rețetar vrăjitoresc numit Cartea bucatelor rele. Mâncarea lui poate să aducă o sinceritate păguboasă, uitarea, darul predicțiilor sau chiar isteria râsului, de-a lungul romanului apărând 21 de rețete magice. Pe fundal, se derulează  istoria anului 1798, când, după intrarea lui Napoleon in Egipt, diplomații francezi din imperiu au fost arestați și închiși la Stambul, iar unii dintre ei vânduți la galere. În acest București, măcinat de arestări, turci, crime și iubiri pătimașe, mai există și o superstiție legată de marea vrăjitoare Mâța Vinerii, care va aduce nenorocirile peste oraș.

Romanul „Mâța Vinerii”, apărut la Polirom, în 2017, a mai fost tradus în spaniolă, maghiară, chineză, germană. A primit premiul Uniunii Scriitorilor Maghiari, Budapesta, pentru cea mai bună traducere.

„Calembecul și-a risipit parfumul, iar uleiul de viță s-a tulburat, invadat de fantomele altei vieți, de pe când era doar sămânță uscată, sub mormane de calcar. Cuțitul, același pe care și eu îl strânsesem în mâni fără să-i simt puterea ascunsă, același cuțit care-l trimisese pe Dubois la Marsillia, aprins de vinișoarele nevăzute care-l legau încă de Celiabinsk, începuse să-și facă treaba. Sator somnola dus de fluxul cuțitului și poate de gândurile lui Zăval, în timp ce Petricari ridica osanele zeului Rusor, care poate să întoarcă totul din drum.” (Mâța Vinerii)

Lectură în engleză de Rosie Goldsmith: https://youtu.be/KTYFtuvmFuE

share on Twitter
share on Facebook