Doina
Ruști

Cum ajungi împărat

O poveste cam eretică, veche de peste o sută de ani. (2019-09-16)
Cum ajungi împărat - Doina Ruști

Un om ajunge vrăjitor, nu atât prin forțe oculte, cât datorită minții sale strălucite. Este deștept, elocvent și are răspuns la toate întrebările. Cine-l auzea nu putea să-l mai uite. Cine-l vedea, rămânea pentru totdeauna fermecat. Iar ca să ne facem o idee despre cum arăta, postez aici un magician, desenat de Dimitrie Cantemir (după sursă) și copiat de mine pe o foaie de calc.

Prin urmare, acestui personaj i se dusese vestea prin multe țări, iar oamenii îl căutau ca să-i lumineze cu învățătura lui. Și care credeți că era această învățătură?

Înțeleptul credea în egalitate. Le spunea oamenilor că fiecare trebuie să aibă drepturi și, fiind convins de valoarea intrinsecă a omului, considera că averile ar trebui să fie aceleași pentru oricine. Nu există prost sau deștept, nimeni nu e vrednic de o cinste mai mare ca celălalt. Între părinți și copii nu trebuie să fie diferențe, în ideea că fiecare are voie să-și hotărască viața, fără încorsetări.

Sfaturile acestui om, unanim prețuit, aduseseră omenirea în corn de capră. Iar de aici până la revoltă n-ar mai fi fost mult.

În plus, nici Dumnezeu nu era mulțumit de popularitatea la care ajunsese magicianul.

Citeste mai mult în Adevărul: adev.ro/pxr6th



share on Twitter
share on Facebook