Doina
Ruști

Premiul Academiei Române pentru romanul Lizoanca la 11 ani

Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române, pentru literatură pe anul 2009, a fost acordat Doinei Ruști pentru romanul Lizoanca la 11 ani. (2011-12-05)
Premiul Academiei Române pentru romanul Lizoanca la 11 ani - Doina Ruști

"Cu multă bucurie recomand romanul Lizoanca la 11 ani, autoare: Doina Ruști, pentru a i se decerna Premiul Academiei Române pentru literatură.

Istoria unei pubere dintr-un sat românesc de câmpie, în anii noștri, schițarea clară, memorabilă, vie, a trăsăturilor caracteristice vârstei, dar și ale personajului care balansează continuu între caracteristic și patologic – o patologie ce e mai degrabă a vremii și a mediului! - , vigoarea și bogăția evenimentelor „mici” care o înconjoară pe această ființă, agresivă din pricini ale neînțelegerii și durității umane, o jertfă de fapt a timpului și a istoriei, fac meritul acestei cărți.

Siguranța, măiestria portretizării, descrierea exactă și originală a mediului, urmărirea unui crescendo subtil al epicului, cu aerul fals al stării pe loc, fac din Doina Ruști, după părerea mea, un prozator de primă mărime al literaturii actuale."

Nicolae Breban