Doina
Ruști

Patru bărbați plus Aurelius

Este romanul unuia dintre cei mai enigmatici motani ai literaturii romane, o figura felina care se inscrie foarte bine in seria de personaje obsesive, marca Doina Rusti.

Doina Ruști rămâne aceeași prozatore de forță antrenantă, de o înșelătoare volubilitate capabilă să scoată efecte ambigui din cea mai ternă banalitate. Știe să creeze atmosferă, mișcându-se cu îndemânare englezească între precizie a detaliului, umor poetic și un touch de horror.

Patru bărbați plus Aurelius - al treilea roman – și ultimul – dintr-o paginare aparent liberă mi se pare și cel mai interesant. Vehicolul lui e un alt personaj destul de bizar, apărut într-o bună zi în birourile Action Film parcă din realitatea pixelată a computerului. Fantasticul apariției și evoluției lui Cal se completează deci prin fundalul de regim burlesc al unei vieți culturale în care unii pretind că scriu și alții se fac că citesc;

Narațiunea Liciei este o fabulație donquijotescă, emanația unei minți cotropite de literatură, ficțiune funambulescă în coconul tern al unei existențe rutinizate.

share on Twitter
share on Facebook