Doina
Ruști

Ferenike: 40 de evenimente în 15 orașe

Am călătorit cu Ferenike prin țară, am prezentat‑o, am făcut lecturi, am dat interviuri. Acum ne putem despărți. Ne vom scrie cu siguranță, pe perioada vacanței, când sper să citiți și Sălbatica. (2025-06-21)
Ferenike: 40 de evenimente în 15 orașe - Doina Ruști

Am încheiat recent turneul lui Ferenike, după aproape 40 de evenimente diverse, de la întâlniri cu cititorii, la interviuri, emisiuni, confesiuni etc.

Aici e un film scurt al celor mai importante dintre ele.

Uitându-mă în urmă, din februarie până în iunie am trecut prin 15 orașe, rămânând cu parfumul unei experiențe unice.

Ferenike a apărut pe 6 februarie, 2025, la Humanitas.

Giurgiu

Am început călătoria la Giurgiu, la biblioteca orașului, unde, pe lângă bucuria de a mă vedea cu prietenii vechi, între care Ella Mihalcea, excepționalul primar Adrian Anghelescu și bibliotecarii cu mințile pline de cărți, am avut din nou ocazia să-i revăd pe profesorii giurgiuveni, unii dintre ei și scriitori, și pe elevii lor, formați cu Platanos și cititori ai lui Ferenike. Printre multe cuvinte și dialoguri, m-am bucurat de un tort care avea coperta lui Ferenike.

La Etnikult, TVR

M-am plimbat cu Adriana Irimescu prin București, de la Cișmigiu, în Creșulescu, la MNR, apoi la TVR în platou, și-a ieșit un film bun de păstrat aici.

Humanitas de la Cișmigiu

A urmat lansarea din librăria Humanitas, cu actori, prieteni și multe vorbe, ca aici:

https://www.youtube.com/watch?v=o2p_9jl6GqU

Era 20 februarie, ora 19, iar Librăria Humanitas de la Cișmigiu arăta ca o scenă de teatru. A fost un joc narativ, intitulat În căutarea personajului, bazat pe roman. Claudia Ene& Raoul Alexis Ipate, actori la Teatrul Elisabeta, București, au fost principalii căutători ai personajului, alături Lidia Bodea (directorul editurii Humanitas) și scriitoarea Roxana Dumitrache. Dar mai ales alături de toți cei care se opresc joi seara la librărie.

Humanitas, lansarea romanului Ferenike

Radio Cultural

Dialogul cu Anca Mateescu m-a întors la atelierul de creație și m-a pregătit pentru următoarele întâlniri. Uite ce destinsă arătam la finalul emisiunii:

Brașov

La Brașov am avut parte de cele mai emoționante aplauze, la bibliotecă, alături de Ruxandra și Daniel Nazare, de Adrian Lesenciuc, Dana Mocanu și mulți profesori atât de dragi mie, printre ei Evelina Cârciu și un vechi prieten, Cezar Boghici, dar mai ales Mădălina Drăghici, fără de care nici nu concep o întâlnire la Brașov, sau Cristina Petruț, care pe vremuri mă aștepta la o librărie din vestită din Timișoara, cu un subsol vast, plin de scriitori și de viață.

https://youtu.be/HWYqRCGZAYE

Brașov, februarie, 2025

Cu Adrian Lesenciuc

Au urmat alte întâlniri, la Libris, cu Dana Anghelescu, am băut un ceai cu Carmen Gheorghe, apoi am avut parte de o experiență inedită la Librăria Humanitas, unde, pe lângă Vakulovski si gazde, m-am întâlnit cu Virgil Borcan, vechi prieten, și Carmen Andrei, aflată în trecere, ca și Iulia Anghel, de altfel, plus multă lume, nici nu mai știu cu cine, cu Adina în mod sigur, dar și cu niște umbre lipite de zidurile cetății încă din perioada medievală.

Digi24, Scena deschisă

Apoi Anca Orheian m-a invitat la Digi, o dată special pentru Ferenike și uite cum a fost:

https://youtu.be/8AFyXdrReFA

Scena deschisă, cu Anca Orheian

Dar prin Digi m-am întâlnit cu foști studenți și cu doi prieteni vechi, Cristi Toporan și Florin Țolaș.

Scena 9, Ateneu

Apoi am fost la niște cluburi de carte, cu discuții aproape intime și întrebări punctuale la Ferenike.

Cu Anna prin București

Au dat zăpezile, s-a răscolit lumea, politica a trecut în prim plan, iar Anna Buj a zburat la București să mă întrebe una alya pentru un ziar din Barcelona. Cum era și normal, i-am povestit despre Ferenike:)

Focșani

Joi, 27 februarie, ora 12.30, am descins la Focșani. Liceu vechi din alte lumi: Colegiului Național Unirea. Profesori distinși, lume bună, elevi deștepți, iar pe lângă Ica Savin, prietenă veche, am avut parte și de o întâlnire neașteptată cu Costi Rogozanu.

Clădire cu secrete, profesori de modă veche, elevi deștepți. Pe zidul exterior al liceului fiecare elev a lăsat un mesaj și fiind uriașă clădirea cred că vor mai avea loc de scris și elevii din următoarele decenii.

București, o plimbare pe străzi, la TVR

https://youtu.be/7q4zy0snbJc

Un film frumos, de Andrei Măgălie și Lucia Zamfir

SUCEAVA

Ferenike s-a plimbat de două ori la Suceava. Mai întâi am fost invitate la Zilele Univeristății, festivitate rezumată al Bucovina Tv.

https://www.youtube.com/watch?v=UYFJYRmsQVA

interviu, Bucovina TV

Claudia Costin, Gina Puică și Daniela Petroșel, decana facultății de Litere, au vorbit despre Ferenike, iar eu eu despre cei doi draci din cetatea Sucevei, căci era, acasă la Simion Florea Marian și nu se putea să nu-l invoc.

https://youtu.be/p7M3MwKbrG8

Povestea celor doi draci.

Și ca și cum n-ar fi fost de ajuns, m-am întors la Suceava, în iunie, la Festivalul de Teatru Vișniec, unde a fost ca la sărbătoare câmpenească. Și de data asta m-am văzut cu multă lume, în primul rând cu Angela Zarojanu, apoi cu Otilia Ungureanu, Gina Puică, Daniela Petroșel. Dar surpriza a venit la Hanul Domnesc, când am dat cu ochii de Ecaterina Lupu, proaspăt ieșită dintr-un personaj al meu, frumoasă, copleșitoare.

https://youtu.be/Ej_RAxSzL0w

La Suceava, în Cetate

Câmpulung Moldovenesc

Călătoria la Câmpulung a fost ca o vacanță. Cum am intrat pe ușa bibliotecii, am dat nas în nas cu spiritul inconfundabil al Bucovinei. Mai mult ca la Suceava, în Câmpulung zboară zmei blânzi și cântă toată lumea.

Piatra Neamț

În mare fugă, am oprit un ceas și la Piatara Neamț, s-o salut pe Cătălina și pe elevii ei.

Un rezumat de până aici

https://youtu.be/3ZBnl7ZECDU

Prin mai multe orașe, cu Ferenike

De-aici încolo voi vorbi despre sud, dar nu înainte de a da un interviu pe Radio România Actualități, pentru Poiana lui Johann

Craiova

Primul oraș în preferințele mele a fost Craiova. Era târg de carte, prin urmare, n-am ajuns să mă întâlnesc cu toată lumea, dar mă voi întoarce să-i salut pe Frații Buzești - mai exact liceul, invocat și în Ferenike.

https://www.tiktok.com/@doinarusti/video/7485289978545687830

La o primă vedere.

A fost o întâlnire cu parte din mine, căci Ferenike era acasă, iar eu mă uitat la personajele mele, ieșite din roman. Cristi Nedelcu a fost amfitrion, Mihai Ene și Cătălin Ghiță, ca de obicei, coborâți dintr-o pagină de carte, iar Mirela, Simona Lica, împrumutaseră vocile de la zâne. Nu departe, Simona Mușuroi mi-a trimis o floare din inima ei, iar Aurora a pictat zece tablouri pe care l-a expus într-o galerie de lângă teatru, special în onoarea lui Ferenike.

Mircea Suchici fredona pe la ușă, iar foaierul teatrului se umpluse de balerine. Pe terasă m-am întânit cu Adriana, care mi-a dat o cutiuță misterioasă, plină cu pagini pregătite pentru un viitor roman-fluviu.

Constanța

Mai întâi am fost la Antena TVR, iar de acolo la Bibliotecă și la Radio:

https://youtu.be/IYjNCkWRCQU

Prima lansare

Ileana Marin zicea că întâlnirea cu Ferenike, -a dat o perspectivă diferită asupra scrisului meu. Iar de aici a început discuția, cu profesori, cu elevi, cu Iulia Pană, Amelia Stănescu.

Iar seara ne-am dus într-un club, cu lumea multă, cu

actorii Mirela Pană (Teatrul se Stat Constanța) și Ionuț Dulgheriu (Facultatea de Arte, Constanța).

https://youtu.be/LUI-MA6FUI4

Ferenike, la Antena Constanța.

Institutul Maghiar

Despre Fantoma din moară și Ferenike, la o apariție în limba maghiară

https://youtu.be/MBAiZHLb_kE

Un dialog, lecturi

Timișoara

La Timișoara, Ferenike a ajuns prin multe locuri, dar și la Bookfest. Totul a început la TVR, în jurnalul TVR Timișoara

https://youtu.be/qq3msmk0VOQ

Actual regional, TVR, cu Ramona Borosovici.

Au urmat câteva întâlniri cu profesorii și elevii de la Colegiul Pedagogic, Colegiul Bănățean, Colegiul de Arte Ion Vidu. Apoi am fost la Bookfest, alături de Melania Cincea, Robert Șerban, cu o introducere de Gabriel Liiceanu.

În esență, a fost cam așa:

https://youtu.be/EKX4NxYoKGk

Timișoara, 2025

Teatrul Elisabeta, București

La întoarcere am fost invitată la Teatrul Elisabeta, o clădire despre care am vorbit în Zavaidoc în anul iubirii. Și cum era aniversare în toi, am luat și eu parte cu un interviu.

https://www.youtube.com/watch?v=Y9DuQva7_k8&t=131s

Un interviu de Claudia Ene

Vorba de Cultură, Radio Cultural

Câtva zile de vorbă cu Ema Stere, la o emisiune de tradiție, unde am spus cam tot ce ține de geneza romanului Ferenike și de

Oradea

De Ioana Cistelecan mă leagă o prietenie veche. Ne vedem rar, dar e ca și când am fi mereu împreună. Nu se poate, mi-a zis Ioana, ai carte nouă și n-ai ajuns la Oradea! Mai ales că acolo am și mulți prieteni, între care Dana Sala, Veronica Buciuman, Dan-Liviu Boeriu, Mircea Morariu, Flori Crețiu și mulți, mulți. Am fost la Universitatea din Oradea cu Ferenike. Pun aici un film needitat, cu o fărâmă din cât a fost:

https://youtu.be/1AW3aMo0Bag

Oradea

Aș mai fi stat, dacă nu eram în drum spre Cluj.

Cu Ioana Cistelecan

Cluj-Napoca

La Cluj s-au întâmplat multe. Am stat două zile, pline.

https://youtu.be/kpCQruu3uIk

Clujul pe scurt

Am început cu Academia de Arte, unde a fost distracție mare, apoi am dat interviuri mult, am fost în câteva emisiuni și în fine, am fost la Casino, unde lansarea romanului a fost precedată de un spectacol.

M-am văzut cu mulți prieteni, între care Vasi Hotea, Monica Columban, Dana Maier, profesori foarte mulți și elevii lor străluciți, și mai cu seamă m-am bucurat să mă întâlnesc cu Laura Pavel, Călin Teutișan, Iulia și Andrei Simuț și, desigur, cu Ștefana Pop Curșeu și cu tatăl ei, profesorul venerat de clujeni și nu numai, Ion Pop.

M-am sărutat fugitiv cu Ionuț Curșeu și-am schimbat câteva vorbe cu Smaranda Graur și cu multă altă lume iubită din acest oraș pe cât de sobru, pe atât de cald în sufletul meu.

Ca de obicei, cel mai bun interviu e cel făcut cu Vasi:

https://youtu.be/8szuYUj9wx0

Un interviu semnat de Vasile Hotea Fernezan, la Transilvania Culturală

https://www.youtube.com/watch?v=-NW8iEnH3eQ

Via TV, un dialog plăcut

Eram puțin cam obosită, mă prinsese și ploaia, dar am făcut față într-o emisiune foarte iubită:

https://youtu.be/UIQS8g6aWvA

Un dialog TVR, despre Ferenike și scris

La Academia de Muzică, am mai dat un interviu pentru VIA:

https://youtu.be/R-5nOH-ZqbY

Interviu înainte de eveniment

https://www.youtube.com/watch?v=tcE2tiZpWqg

Un reportaj despre lansarea lui Ferenike la Cluj

https://www.youtube.com/watch?v=B0HLZfg8F0I

Lectură în selecțiile Mihaelei Ilea

TVR3 Dăruiește, Românie

Dialog spumos, întâlniri memorabile, într-o emisiune realizată de Carmen Târnoveanu.

Un interviu iCarte, iParte

Dialogurile cu Roxana sunt întodeauna cu mărturisiri. Nu știu cum face, că mă întreabă exact ce mă preocupă în momentul ăla:

https://www.youtube.com/watch?v=WDl_VpefLjY

Alba Iulia

La Alba m-am dus la Festivalul de teatru, care se numește numai bine Povești. Uite așa arată programul, pe care mi l-a dat Cristina:

Povestea pe care am spus-o a fost despre Ferenike, într-o sală familară mie, unde am mai ținut multe conferințe. M-am întîlnit cu mulți prieteni vechi, între care Iulia Brok, venit din Beligia s-o vadă pe Ferenike.

Cred că n-am avut nicio lansare la Alba, fără el. Sau fără Gabi Chiciudan. Studenți, elevi, scriitori, ca în filmul de mai jos:

https://youtu.be/P_76AMRE2lY

La final

Bookfest, București

Ferenike s-a întâlnit cu multă lume.

Cu Adriana Irimescu

Un film general:

https://youtu.be/fHw10_VG4Rk

https://youtu.be/ZFFeZ-LHtA0

Și filmul Humanitas:

https://www.youtube.com/watch?v=4x7O5EpCNRA&t=493s

Și lansarea romanului Sălbatica

Radio România Actualități

În matineu, cu doi jurnaliști de top

https://youtu.be/AyakopiI3nY

Bacău

Adian Itu, Nicoleta Popa, Ramona, profesoare, vechi prieteni, plus Roxana Soțu, care a venit cu o surpriză de proporții, aproape cu un atelier de lectură Sălbatica, pe lângă Ferenike. A fost cald și emoționant, ca aici:

https://youtube.com/shorts/JsaQORgMY8M?feature=share

Iași

Am fost invitată de UMF , în cadrul conferințelor universității…..

Cum povestim suferințele, experiențele de care ne rușinăm, acele lucruri de nepovestit? Acestea sunt întrebările de la care am pornit conferința, prilejuită și de apariția romanului Ferenike.

Richard Constantinescu, doctor în istoria medicinei, Dragos Andrei Preutescu, din grupul Ficțiunea,

prieta mea Lavinia Ungureanu, profesori, foști colegi de facultate, studenți elevi.

Cam așa a fost:

În matineul de la TVR eram un pic cam adormită:
https://youtu.be/qRrBglMOlxM

Galați

Universitatea Dunărea de Jos, Galați. De la ficțiune, la utoficțiune și confesiune ficțională cu profesorii de la Litere: Simona Antofi, Nicoleta Ifrim (care a coordonat si o teză de doctorat despre romanele mele) și Carmen Andrei, veche prietenă.

București

2 interviuri de încheire:

pt Altceva cu Adrian Artene

Și cu Flaviu Predescu, pr DC News

Și ca să nu închei aici, pun și o poză cu arhitectul discret al evenimentelor, Gabriela Maaz

share on Twitter
share on Facebook