Doina
Ruști

Mărturisiri despre Homeric în Evenimentul Zilei

Un interviu de Florin Saiu Povestea o aveam demult, dar anii trecuți mă obseda ideea de‑a scrie un roman despre metafizica dorințelor. Iar într‑o zi, una dintre acelea în care îți tremură sufletul fără motiv, am dat de‑o filă albă, care cânta. (2019-10-14)
Mărturisiri despre Homeric în Evenimentul Zilei - Doina Ruști

Povestea o aveam demult, dar anii trecuți mă obseda ideea de-a scrie un roman despre metafizica dorințelor. Iar într-o zi, una dintre acelea în care îți tremură sufletul fără motiv, am dat de-o filă albă, care cânta. Cu toate că de multă vreme n-am mai scris de mână, am lăsat câteva sute de cuvinte pe-acea hârtie. Și, cumva, unele au alunecat în ritmul muzicii, rămânându-mi în fața ochilor numai silueta unei femei care murea de dorul unui bărbat.

  • Cum reușești să creezi acest limbaj de dragoste vechi, parfumat, încărcat de simboluri și fantasme? Ce secrete ascund propriile tale lecturi?

Limba vine din legăturile mele amoroase cu propriile personaje, pentru că trebuie să-ți mărturisesc: îmi iubesc eroii, chiar și pe cei ticăloși. Toți au trecut la un moment dat prin viața mea, ținând în mână o carte, pe care o citisem și eu.

  • Și pentru că tot veni vorba despre dragoste, nu mă pot abține să nu te întreb: ce-i iubirea, Doina Ruști? Ce mai e iubirea?

O aspirație isterică și megalomană, pe care unii

mai mult în în Evenimentul Zilei