Doina
Ruști

Paturi oculte

Paturi oculte - Doina Ruști
Editura Litera, 2020

“Plină de umor în unele secvențe, în altele tragică și feroce, uneori fantastică și luminosă, ca o pictura de Chagall".

"Se citește cu mare bucurie: cu mintea răvășită de exclamații și cu un abia reținut râs. Cu totul copleșitoare este explozia de expresii originale și fulminante". (La Stampa)

„O lume halucinată, convulsivă, absurdă și totuși la fel de coerentă și reală ca fantezia.”

(Roberto Merlo)

“Doina Ruști - o scriitoare bună, care persiflează fantasticul noir.”

(Il Libero)

“Doina Ruști are capacitatea rară de a surprinde ipocrizia indivizilor și a societății, dar în același timp, sub lentoarea derulării epice, ele au o funcție constant erozivă.”

(Ramón Acín - Turia, nr 115, 2015, p. 236)

„Un stil narativ singular, care detaliază prezentul și trecutul personajelor, aducând o ficțiune de calitate”

(La Jornada, Mexico City)

„Doina Ruști dezvăluie calități literare extraordinare.”

(Antonio J. Ubero, La Opinión)

„Doina Ruști etalează o gamă largă de aptitudini literare, care dau măsura rezistenței în istoria românească a secolului XX”

(Neue Zürcher Zeitung, Zürch, 2018)

„Lumea Doinei Ruști exprimă bucuria auctorială – dar și lectorială – a invenției pure și un gust al aventurii care antrenează cititorul în scenarii și psihologii, care se derulează ca ferestrele unui hipertext. Fantezia debordantă iese din matca prea strâmtă a verosimilului.”

Roberto Merlo

Ce m-a surprins mereu la romanele Doinei Ruști e felul în care te trag în poveste. Dai o pagină, două, și apoi parcă te trage un vortex cu totul în paginile cărții și ieși de acolo după câteva ore, diferit, după ce ai trăit o experiență senzorială completă. Romanele Doinei Ruști îți atacă și răsfață, în același timp, toate simțurile: în ele e muzică, gust, percepție, culoare.

Descrierile ei sunt amplificate, ca niște tușe îngroșate care îți sar în ochi din cadrul paginii. Am fost mereu mare fană a descrierilor în cărți, așa că aș putea citi pagini întregi fără să mă plictisesc și, de asemenea, mi-a plăcut mereu ficțiunea istorică, iar Doina Ruști face o treabă excelentă la capitolul acesta. Efectiv, nu-mi pot imagina cum poate cineva să redea atât de fidel o epocă de mult apusă, încât, ca cititor, să fii 100% convins că totul era exact așa cum ți-a fost descris și s-a petrecut întocmai.

În ”Paturi oculte” avem aproape 300 de pagini de pur talent scriitoricesc.

Mă gândeam la Zgomotul și furia. A fost o plăcere lectura romanului dumneavoastră, aveți un stil foarte bun de scriere și referințe interesante. Este un roman pentru literați dar și pentru simplul cititori în proporții egale. (Andràș-Florin Răducanu)

share on Twitter
share on Facebook