Doina
Ruști

Cum ajungi împărat

O poveste veche, din Botanica poporană a lui Sim. Fl. Marian: pe jumătate istorie, pe jumătate legendă. * Rosa canina* și fericirile ei. (2019-09-06)
Cum ajungi împărat - Doina Ruști

Într-o zi, lemnele s-au trezit că n-au împărat și-au făcut o plângere la cel mai înalt nivel, direct la cabinetul lui Dumnezeu. Prin lemne, desigur, înțelegem toate plantele lemnoase, de la copacii indiferenți, care nici măcar n-au venit la alegeri, până la arbuști, tufișuri și altele mai modeste.

Dumnezeu a făcut imediat niște propuneri, pe primul loc situându-se vița-de vie, ca fiind foarte implicată în grijaniile creștinilor. Însă vița a refuzat pe loc, motivând că și-așa avea destule pe cap.

Dumnezeu l-a rugat apoi pe măslin să-și depună candidatura, având în vedere rolul lui capital în “misterele” vindecării. După cum vă închipuiți, nici el n-a vrut să fie împărat, părându-i-se mult prea obositor să-asculte zilnic văicărelile interminabile ale confraților.

Abia atunci Dumnezeu s-a interesat dacă era cineva amator să devină conducătorul lemnoaselor. Iar dintre toate tufișurile care foșneau cu timiditate, numai trandafirul sălbatic, cunoscut și ca măceș sau răsură, a spus deschis că i-ar fi plăcut, nu i se părea cine știe ce, mai ales pentru el, care era o plantă cam fără griji.

Aici trebuie să vă spun că pe vremea aia nici măcar nu avea vreun nume atât de sonor. Abia după ce-a urcat pe tronul împărătesc a-nceput să-și spună trandafir ori* Rosa canina.* Până atunci el fusese doar câcădâr, adică un umil autor de căcădâre (măceșe). Dar se bucura de mare simpatie printre ai lui.

Nu se știe de ce, poate din naivitate, poate din orgoliu, s-a arătat foarte amator să urce pe tron. Nu ni se spune nicio clipă că ar fi avut calitățile necesare unui conducător. Totuși, a fost acceptat. Nici măcar Dumnezeu n-a făcut vreo observație în sensul ăsta. Motivul pentru care trandafirul a ajuns împărat pare să fie bucuria lui sinceră de a se ști șef peste lemne.

Citeste mai mult: în Adevărul