Este 1 noaptea si tocmai am terminat-o de citit. Este tulburatoare drama lui Renți, alaturi de a multor altora. Ca părinte care încearcă să imprime copiilor interesul ptr istorie, vă mulțumesc ptr aceasta carte.
Cătălin Cosmin Chiș
Cititorii
Tavi (14 ani) începe cu entuziasm ultima sa vacanță de dinainte de liceu. Are înclinații spre literatură, iar matematica este un prag de netrecut. Însă este hotărât să plece la oraș și să învețe, mai ales că tatăl său, milițian într-un mic sat din marginea Bărăganului, face eforturi susținute pentru ca Tavi să fie admis la un liceu bun. În fața casei lor se întinde câmpia, pustie și stăpânită de vânt. În mod paradoxal, Tavi întâlnește în mijlocul pustietății un personaj straniu: o fata sălbatică. Nu vorbește, pare să nu înțeleagă limba lui Tavi, dar știe limba matematicii. Cifrele devin o punte între cei doi.
O poveste plasată în vara fierbinte a anului 1953, spusă din două perspective, într-o lume care s-a rupt în două. Din fiecare parte, lucrurile se văd altfel.
Romanul este inspirat din perioada stalinistă, când zeci de mii de români au fost deportați în Bărăgan (Siberia românească). Copii, adolescenți și adulți au fost transportați obligatorii în mijlocul unei câmpii deșertice. Fiecare a încercat să supraviețuiască.