Doina Ruști

Omulețul roșu

Omulețul roșu - Doina Ruști
Editura Vremea, București, 2012
Omulețul roșu - Doina Ruști
Editura Nikita, Florența 2012 (italiană)
Omulețul roșu - Doina Ruști
Editura Vremea, București, 2004

Scumpa mea,

Scrisoarea ta m-a găsit într-un moment de disperare existențială. Revista noastră, căreia știu că tu îi zici cam pe nedrept Timpuri prăfuite, a căpătat o orientare care mă îngrijorează, de când sinistrul personaj a preluat conducerea. Nu vreau să te plictisesc cu amănunte grotești despre o stare de fapt din care numai un miracol ne-ar mai putea smulge. Și à propos de miracole, vreau să-ți spun că m-a impresionat povestea ta despre Magus, mai ales că eu însumi am trăit câteva experiențe mistice. Una dintre ele mă obsedează încă, i-am povestit-o nu de mult și lui Liviu Ioan Stoiciu și simt nevoia să ți-o spun și ție.

S-a întâmplat cu multă vreme în urmă, prin anii 70, când eram student și-mi petreceam verile acasă, la Ruginoasa, nu departe de Iași. În vacanța aia despre care vreau să povestesc mă bântuia un vis, mai precis, începusem să-l visez pe bunicul meu dinspre tată, pe care nici măcar nu l-am cunoscut. Aveam în casă o singură fotografie cu el, de pe la 1930, în care arăta ca un tânăr visător și neștiutor de ce e pe lume, îmbrăcat în costum național și înconjurat de vreo 12 copii, și ei înfofoliți în bundițe noi și cămăși încrețite ca niște garoafe. În tinerețe fusese învățător și pierise în război, se credea că într-un lagăr rusesc. Dar eu îl visam ca pe un bătrân care mă privea cu ochi rugători și care adeseori mă lua de mână și mă ducea spre un chioșc, acoperit cu viță sălbatică, unde obișnuiam să trândăvesc cu vreo carte în mână. Visul ăsta avea ceva dramatic în el, îmi dădea sentimentul unei vieți nefericite, încât mă trezeam cu o durere neputincioasă și învăluitoare de care nu mă puteam desprinde ore bune după aceea.

La început am crezut că este ceva îngropat în preajma chioșcului. Mi-am pierdut cam o săptămână tot cercetând pământul bătătorit, din fața și apoi de sub cele două bănci dinăuntru, până când am zărit o inscripție ascunsă de frunzele mari și întunecate. Era un nume scrijelit pe o stinghie a chioșcului, ca și când cineva care ar fi stat ghemuit pe bancă, pe jumătate întors spre ieșire, și-ar fi făcut de lucru cu un briceag. Scria pe lemnul alb-cenușiu cu litere de tipar, potrivit de mari și lustruite de ploi: GICĂ STĂNCULESCU DIN COMOȘTENI, 1944. Numele îmi era absolut necunoscut și nimeni din familie nu-l mai auzise. Mă simțeam ca în preajma unei taine capitale, am și scris atunci un poem, pe care l-am publicat mai târziu (Litere la umbra groasă). Poate că s-ar fi terminat aici, dacă n-aș fi dat întâmplător peste o broșură editată de Poșta Română, în care erau înșiruite localitățile și codurile lor poștale. Acolo am descoperit că există un singur Comoșteni, un sat din județul Dolj. Mai mult ca să-mi dovedesc mie că iau în serios Aventura, ori care ar fi ea, am trimis o ilustrată, pe care am scris niște tâmpenii de genul, Domnule Stănculescu, sunt nepotul lui Nicolae Avram și îmi doresc de mult să vă cunosc.

Surpriza cea mare a fost că omul chiar exista! Am primit tot o carte poștală, scrisă cu multă deferență și îngrijire, al cărei conținut aproximativ mi-l mai amintesc: Domnule, vă aștept să-mi faceți o vizită.

Pe vremea aia, o călătorie de genul ăsta nu constituia o problemă, căci plăteau părinții. Satul ăsta era în fundul lumii. Am schimbat mai multe trenuri și mașini și-am făcut o zi jumate până acolo, după un popas de câteva ore într-o autogară din Craiova. Am ajuns la prânz și nu mi-a fost greu să-l găsesc pe omul căutat. Avea o casă mare, boierească, în mijlocul satului, iar ceea ce m-a frapat, chiar de la intrarea în curte, a fost un chioșc asemănător cu al nostru, acoperit cu viță sălbatică. Gică Stănculescu era un om subțirel, nu foarte înalt, dar căruia îți venea greu să-i zici bătrân; părea mai degrabă prăbușit, cuprins de o tristețe care cobora din creier peste fața palidă și mai ales în privirea cercetătoare, intimidantă, căci avea niște ochi care îmi dădeau sentimentul că au văzut tot ceea ce era de văzut pe lume.

Povestea lui m-a impresionat atunci devastator. Am rămas o săptămână acolo. Casa era ca un conac, populată de multă lume, copii și nepoți, dar și străini în trecere pe-acolo, ca și mine. Nu cred că am mai intrat după aceea în vreo casă ca aia, cu viață în exces, cu o colcăială declanșatoare de gânduri optimiste. În fine, era ceva acolo care venea din alt timp pe care eu îl ratasem.

Gică și bunicul meu se întâlniseră pe un drum de țară, în august 1944. Amândoi erau ofițeri care își primiseră gradul de căpitan după eliberarea Basarabiei și amândoi erau învățători, plecați la război pentru țara lor. Când România a rupt alianța cu Germania, ei erau cu un batalion mixt, de români și nemți, nu departe de Milcov. Conform ordinului s-au despărțit după o noapte de petrecere modestă - nemții spre sud, românii spre nord. Dar la puțină vreme batalionul lor a fost bombardat de avioane rusești. Soldații alergau în toate părțile, risipiți pe câmpurile secerate, mureau pe capete, iar comandamentul dintr-un sat, în care își puseseră toate speranțele, mărșăluind până la căderea nopții, fusese făcut zob. După zile lungi de teroare, când mai rămăsese o mână de oameni, Gică a dat drumul soldaților din subordinea lui, ca să se descurce cum pot, iar el a luat-o singur spre Iași, conform ordinului. Pe o potecă străjuită de porumb, nu departe de o haltă feroviară, s-a întâlnit cu bunicul meu. Nu se cunoșteau dinainte. Au avut noroc de un tren și-au ajuns până la Pașcani, iar de-acolo au mers pe jos până la Ruginoasa. Au stat la vie, în chioșc, aproape patru zile. Erau doi bărbați tineri care își iubeau țara și Mareșalul și care, ca orice român, știau că primejdia cea mai mare vine dinspre ruși și că orice alianță este de preferat, orice compromis merită făcut pentru a evita pericolul roșu. De aceea erau derutați, înfricoșați de noua alianță cu Sovietele și, mai ales, nu știau ce ar trebui să facă și ce ar zice Mareșalul.

După două zile de discuții și tensiune, s-au îmbrăcat cu hainele civile și au pornit spre Târgul Frumos, spre un han cu multă lume. Sperau să afle vești și mai ales sperau într-o rezistență a ofițerilor de carieră. De cum au intrat în han, i-a recunoscut un sergent beat, care a început să urle din băierile inimii la ei. Locul era plin de soldățime rusă și de ofițeri români care așteptau să fie transportați spre Iași. Gică și bunicul meu au fost imediat luați pe sus, însoțiți să-și ia uniformele și aruncați într-un tren cu destinația Iași.

Noaptea au dormit în holul Universității, plin ochi de ofițeri români, dezarmați, îmbrânciți, păziți cu arma, tratați ca prizonieri de război. După încă o noapte petrecută în Universitate, și-au dat seama că vor fi duși spre lagărele comuniste. Gică a scris pe o foiță de țigară un mesaj: Cine are suflet de român s-o anunțe pe Maria Stănculescu din Comoșteni că am căzut prizonier la ruși. Și s-a semnat. A învelit în foița aia delicată și 100 de lei, apoi, a așteptat. În ziua următoare coloana imensă de ofițeri români a luat-o încet spre gară. Pe trotuare, civilii se uitau spre ei fără să comenteze. În oraș se auzeau doar zgomotele de tramvaie și cuvintele rusești, răstite de-a lungul coloanei. Gică și-a încrucișat privirea cu o femeie tânără și elegantă, i-a arătat biletul răsucit ca o țigaretă și l-a aruncat la picioarele ei. Femeia a călcat imediat peste hârtie și nu s-a mișcat din loc până când nu a trecut toată coloana. Era o avocată din București, pe care a întâlnit-o după ce s-a întors din lagăr. Ea a trimis o scrisoare spre Comoșteni, în care a strecurat și foița de țigară împreună cu cei 100 de lei. Așa a aflat familia de soarta lui. În timp ce despre bunicul meu nu se știa nimic.

I-au dus la Oranki, apoi prin multe alte lagăre, au îndurat lucruri greu de povestit, și-au pierdut tinerețea, speranțele și au trăit sub amenințarea morții timp de 12 ani. Nimic din ce ți-aș povesti nu ți-ar da cu adevărat o imagine despre ceea ce au trăit oamenii aceștia. De altfel, multe le-am uitat chiar și eu. Ceea ce mi-a rămas este imaginea unor sclavi obligați să muncească pentru binele marii Rusii comuniste. În anii ăștia, Gică n-a primit nici o veste de acasă.

Cei care se converteau la doctrina comunistă erau eliberați. Ceilalți, adică bunicul meu, Gică și alții ca ei, au rezistat, iluzionându-se că își păstrează demnitatea. Amândoi au muncit ca tâmplari, au mâncat coji de cartofi, au suportat isteria femeilor aduse să-i scuipe și să-i batjocorească pe dușmanii poporului. Au citit broșurile de propagandă. Adică au trăit cu viteză și acuitate ceea ce urma să trăiască tot Regatul României căzut sub comunism. În 1953, după ce a murit Stalin, sub presiune occidentală, rușii au declarat că au eliberat toți prizonierii de război. Dar lagărele au continuat să-și ducă viața mai departe. Mulți ofițeri au intrat în greva foamei, alții s-au revoltat, alții au reușit să-și anunțe familiile. Prin 1956, le-a venit și lor rândul să plece. Într-o noapte au fost scoși cu încă vreo 20 de deținuți în afara lagărului. Gardienii le-au făcut semn să plece, apoi au început să tragă în ei. Gică a luat-o în zigzag spre un pâlc de mărăcini și a alergat până când a auzit o bufnitură în spate. L-a văzut pe bunicul destul de bine sau așa mi-a povestit. A murit împușcat în cap, de la spate, cu fruntea în țărâna rusească. Apoi, după ce s-a convins că murise, Gică a alergat continuu toată noaptea, s-a târât prin păduri ori prin lanurile uscate de porumb. Era toamnă și începuse să dea bruma. A întâlnit în drumul său oameni de tot felul, și buni și răi, a dormit sub cerul liber sau în grajdurile milostivilor și în cele din urmă a ajuns în satul lui.

L-am mai visat și după aceea pe bunicul, nu știu dacă sub impresia poveștii, dar cu certitudinea că am făcut ceea ce el își dorise de la mine.

Te îmbrățișez frățește,
Cristian Avram

Ofbrother chat

Q121: N-am auzit de Cristian Avram, dar îl cunosc pe Liviu Ioan Stoiciu și-am să-l întreb de tipul ăsta.

EXMATRIX: Am mai auzit că i-au ținut în lagăr 12 ani, dar nu cred, totuși.

LORIS: Ba să crezi, pentru că am eu o carte care povestește pe larg chestia cu lagărele rusești. Dacă ai puțină răbdare îți zic și amănunte.

VANKU: Oricum, frate, asta e o chestie moartă și fumată, hai să nu mai dezgropăm morții! Ce mă interesează pe mine ce-a fost acu o sută de ani?

LORIS: Drumul crucii de Aurel State, așa se cheamă cartea.

Gică Stănculescu la începutul războiului

Gică Stănculescu, la începutul războiului

Gică Stănculescu după lagărul sovietic

după lagărul sovietic