Doina
Ruști

Skopje, 2016, Book Star Festival & Antolog

Beyond the epigonism ruling over the literature of the world, there are a few notable attempts to create something original. We have here people elaborating on the autobiography style already outworn by the last decades’ attempts, others desperately cling on to the thick and symbolically saturated novel of the ‘80s and some only try to please the public. (Doina Ruști ‑ Tea Moderna, Skopje, 2016) (2016-11-08)
Skopje, 2016, Book Star Festival & Antolog - Doina Ruști

Skopje, noiembrie, 2016

La Book Star m-am întâlnit cu Zarko Kujundjiski, Valentina Kostova, Ermis Lfazanovski și traducătoarea Lizoancei - Alexandra Kaitozis. Skopje este un oraș care pare abia scos din cutie, plin de statui și de femei frumoase. Bineințeles, cum am ajuns, am căutat Muzeul de Arheologie și pe cel de Istorie, care m-au lăsat lampă: pe lângă faptul că sunt așezate cum se cuvine, în niște clădiri noi și demne, fiecare episod de istorie e ilustrat cu statui de ceară, de un realism total și răvășitor. Printre ele era și cea a unor macedo-români, adica vlași, amestecați în dramatica istorie a Macedoniei.

Cat despre "Lizoanca" - se pare ca are o soartă bună și în macedoneană: impresiile primilor mei cititori m-au uns pe suflet, dar dintre toți, mi-a rămas în minte numai un nume: Kristina Velevska.

share on Twitter
share on Facebook