Doina
Ruști

Premiul Academiei Române pentru romanul Lizoanca la 11 ani

Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române, pentru literatură pe anul 2009, a fost acordat Doinei Ruști pentru romanul Lizoanca la 11 ani. (2011-12-05)
Premiul Academiei Române pentru romanul Lizoanca la 11 ani - Doina Ruști

"Cu multă bucurie recomand romanul Lizoanca la 11 ani, autoare: Doina Ruști, pentru a i se decerna Premiul Academiei Române pentru literatură.

Istoria unei pubere dintr-un sat românesc de câmpie, în anii noștri, schițarea clară, memorabilă, vie, a trăsăturilor caracteristice vârstei, dar și ale personajului care balansează continuu între caracteristic și patologic – o patologie ce e mai degrabă a vremii și a mediului! - , vigoarea și bogăția evenimentelor „mici” care o înconjoară pe această ființă, agresivă din pricini ale neînțelegerii și durității umane, o jertfă de fapt a timpului și a istoriei, fac meritul acestei cărți.

Siguranța, măiestria portretizării, descrierea exactă și originală a mediului, urmărirea unui crescendo subtil al epicului, cu aerul fals al stării pe loc, fac din Doina Ruști, după părerea mea, un prozator de primă mărime al literaturii actuale."

Nicolae Breban

share on Twitter
share on Facebook